Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

Wil je een goede bevalling: kies één verloskundige

imageAls vrouwen één vaste verloskundige hebben verloopt de bevalling gemiddeld beter. Dat zeggen Australische onderzoekers van La Trobe Universiteit in Melbourne. In hun onderzoek werd de standaard zorg in Australië, met meerdere zorgverleners, vergeleken met vrouwen die een vaste verloskundige kregen toegewezen voor de zwangerschapscontroles én de bevalling. Vrouwen konden hun vaste verloskundige altijd bellen. Zij vroegen 2300 vrouwen uit beide groepen hoe zij hun bevalling hebben ervaren. Daaruit bleek dat vrouwen met een vaste verloskundige minder complicaties hebben tijdens de bevalling. Zij krijgen minder vaak een keizersnede. Ze kunnen beter omgaan met pijn en hebben daarom minder pijnstilling nodig. Ook komt het minder vaak voor dat vrouwen de bevalling als traumatisch ervaren. Bij standaard zorg is 74% van de vrouwen tevreden met het verloop van de bevalling. Vrouwen die één verloskundige toegewezen kregen waren voor 85% tevreden. In deze groep waren vrouwen minder angstig en ook vonden minder vrouwen de bevalling onverdraaglijk. De conclusie: wil je een goede bevalling, kies één verloskundige.

De relatie die gevormd wordt tussen een aanstaande moeder en haar verloskundige is blijkbaar van grote invloed op het verloop van de bevalling“, zegt onderzoeker Helen McLachlan. De onderzoekers vinden dat alle gezonde vrouwen een eigen verloskundige moeten kunnen kiezen.

Je kunt je afvragen wat dit Australisch onderzoek zegt over de situatie in Nederland. Yvonne Fontein deed in 2010 onderzoek in Nederland. Zij keek naar het verloop van de bevalling bij vrouwen in samenhang met het aantal verloskundigen die een vrouw zag tijdens haar zwangerschap. Dit onderzoek leverde soortgelijke bevindingen op: minder verwijzingen naar de gynaecoloog, minder pijnstilling en minder keizersnedes als vrouwen één of twee verloskundigen zagen. Vrouwen vonden dat ze hun verloskundige beter kenden en keken achteraf meer tevreden terug op de bevalling. Bij drie of meer verloskundigen per vrouw waren de uitkomsten minder gunstig. Het gemiddeld aantal verloskundigen per zwangere vrouw is in Nederland drie tot vier. In het ziekenhuis zien vrouwen meestal nog meer verschillende zorgverleners.

Bronnen:

Het onderzoek van La Trobe University, Melbourne

Het onderzoek van Yvonne Fontein, onderzoeker in Maastricht