Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

Veilige geboorte

Vandaag start Babysurvival 2014, een 4-daags symposium in Amsterdam voor veilige zwangerschap en geboorte. Het doel is het terugdringen van de babysterfte wereldwijd. Vergeleken met landen als Sierra Leone en Afganistan is de babysterfte in NL laag. Een aantal jaren geleden was NL in het nieuws als land dat relatief slecht scoorde in vergelijking met andere Europese landen op gebied van babysterfte. Gelukkig is Nederland aan het opklimmen en is nu een Europese middenmoter.

In een interview op Radio 1 spreekt gynaecoloog Jan Jaap Erwig over babysterfte en over veilige verloskunde in Nederland. Wat vrouwen zelf kunnen doen is: stop met roken, eet gezond, zorg voor een gezond gewicht en wacht liefst niet te lang met zwanger worden. Hij pleit voor een goede samenwerking tussen beroepsgroepen: die is al goed maar kan nóg beter. Doordat verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen in Nederland samen alle sterfgevallen bespreken leren we wat beter kan. En het kan nóg beter.

Thuisbevalling is geen oorzaak van babysterfte, zegt Erwig. In het ziekenhuis kan de zorg óók nog beter. Als we de zorg goed inrichten is bevallen veilig zowel thuis als in het ziekenhuis. In Nederland en liefst ook daarbuiten.

Beluister het interview op radio 1.

Lees ook het interview met Professor Jan Jaap Erwig in Telegraaf: „Eigenlijk is het heel simpel, en al lang bekend: niet te oud, niet te dik en niet roken