Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

Studiereis Ontario – juni 2015

imageimageimageimage

 

 

 

 

 

Twintig jaar geleden startte in Ontario, Canada, een nieuwe organisatie van geboortezorg gebaseerd op het Nederlandse model én op de wensen van Canadese vrouwen. Sindsdien bleef het model zich ontwikkelen. Nog steeds zijn er overeenkomsten met Nederland maar óók verschillen:

 

* Elke zwangere vrouw heeft haar eigen verloskundige of gynaecoloog.

* Bevallen kan thuis of in een Birth Centre dat niet altijd aan een ziekenhuis verbonden is.

* Verloskundigen doen veel meer diagnostiek zelf tijdens zwangerschap zoals uitgebreid bloedonderzoek bij hypertensie, antibiotica-toediening bij GBS en CTG bij minder leven voelen. Zij zien dit als fysiologie om dat het pathologie helpt voorkomen.

* De verloskundige biedt continue begeleiding en maakt elke baring af, ook bij een medische indicatie

JUNO organiseerde samen met Eileen Hutton en Patricia McNiven van McMasters University een studiereis voor 16 verloskundigen naar Hamilton, Ontario van 20 tot 29 juni 2015.

We bezochten verloskundigenpraktijken, de opleiding, een verloskundig centrum voor indianen en een bevalcentrum in Toronto. Tijdens een symposium aan McMasters vergeleken we de Canadese geboortezorg met die in Nederland. In Canada zien vrouwen tijdens zwangerschap én bevalling meestal twee en maximaal vier verloskundigen. Verloskundigen doen veel meer diagnostiek zelf ter preventie van pathologie.

We logeerden bij verloskundigen. In onze vrije tijd kregen we meer van Ontario te zien zoals Toronto en de Niagara Falls. Behalve dat de reis leerzaam en leuk is deden we veel ideeën op voor ons werk als verloskundigen in Nederland.

Een deelneemster: “Deze reis heeft mij geïnspireerd om in Nederland aan de slag te gaan met meer continue zorg voor zwangere vrouwen.”

Wil je op de hoogte gebracht worden van volgende reizen stuur dan een mail: verbeetenangela@gmail.com