Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

Oproep aan minister Schippers: stop de fusiegolf

Geert Blijham, hoogleraar en oud-ziekenhuisbestuurder, deed op 24 november een oproep aan minister Schippers om te stoppen met fusies van ziekenhuizen: de zorg wordt er niet beter maar slechter door. Het werkt zo: zorgverzekeraars hebben de macht om ziekenhuizen tegen elkaar uit te spelen, vooral als er meerdere ziekenhuizen in één regio zijn. Ziekenhuizen gaan hierdoor fuseren want verenigd in één groot ziekenhuis kunnen zij beter tegen de zorgverzekeraar op. En zo gaat de fusiegolf maar door. De burgers zijn de dupe: mensen moeten verder reizen voor goede zorg, de wachttijden lopen op, de zorg wordt onpersoonlijker. De zorg wordt niet goedkoper zoals zorgverzekeraars dachten want omdat er geen concurrentie meer is gaat de marktwerking niet meer op en wordt de zorg juist duurder.

Voor sommige specialistische behandelingen is concentratie in een paar ziekenhuizen goed bijvoorbeeld voor de behandeling van zeldzame soorten kanker. Het is beter als een paar specialisten een bepaalde ingreep vaker doen. Maar als een ingreep vaker wordt uitgevoerd gaat dit niet meer op, betoogt Blijham.

Ook voor de verloskunde is de toenemende fusie van ziekenhuizen een probleem. Dat schrijft gynaecoloog Bremer uit Sittard in een reactie aan de Volkskrant vandaag. Door intensieve samenwerking waren de uitkomsten van verloskundige zorg in zijn regio erg goed. Nu praten specialisten en verloskundigen in een grote regio al 4 jaar met ziekenhuisdirecties over een megafusie. Sommige vrouwen komen daardoor ver van een ziekenhuis te wonen. Dat is lastig als je thuis wil bevallen maar vooral een probleem voor vrouwen met ziektes als hoge bloeddruk die bij complicaties snel naar het ziekenhuis moeten. Je zal maar (altijd onverwacht) prematuur gaan bevallen en met stress in de auto zitten op weg naar een ver ziekenhuis. Bremer doet een oproep aan de minister om meer op te komen voor patiënten.

Lees het artikel van Blijham

Lees het artikel van Bremer