Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

NIPT voor alle zwangere vrouwen

Vanaf april 2017 is de NIPT voor alle zwangere vrouwen een keuze-optie. Dat maakte minister Edith Schippers op Prinsjesdag bekend. Hiermee volgt zij het advies van de Gezondheidsraad op de vergunningaanvraag van de acht universitair medische centra.

De NIPT-test wordt nu in Nederland alleen uitgevoerd als er verhoogd risico wordt vastgesteld bij de combinatietest en kost ongeveer € 550 (maar deze kosten worden vergoed). Straks kost de test voor vrouwen €175 , de rest wordt door de minister vergoed. De test wordt alleen uitgevoerd in de universitair medische centra. De combinatietest kan dan worden overgeslagen.

Kiezen voor onderzoek naar Downsyndroom is voor aanstaande ouders vaak een lastige keuze. Downsyndroom is niet te genezen. Wel kunnen ouders kiezen voor een zwangerschapsafbreking of om beter voorbereid te zijn op de komst van een baby met Downsyndroom. Een groot voordeel van de NIPT-test is voor deze ouders dat de test met 99% zekerheid vast stelt of de baby wel of geen Downsyndroom heeft. De combinatietest spoort Downsyndroom minder goed op.

Lees hier meer over het nieuws rond de NIPT voor alle zwangere vrouwen