Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

Keuzevrijheid van zwangere vrouwen in de knel

imageHet Proefprocessenfonds Clara Wichmann, de Nederlandse Vrouwen Raad en de GeboorteBeweging maken zich zorgen over de hervorming van de Nederlandse geboortezorg. Overheid en zorgverzekeraars dringen aan op veranderingen in de geboortezorg. Hierbij moeten zorgverleners meer samenwerken en onderling afspraken maken. Het is de vraag of dit de zorg aan aanstaande ouders verbetert of niet.

Volgens de briefschrijvers vormt deze hervorming het risico dat de autonomie en de lichamelijke integriteit van vrouwen tijdens de zwangerschap en de baring worden ondermijnd, zo wordt gesteld in een brief die op 27 januari is verzonden naar minister Edith Schippers van VWS. Als zorgverleners als verloskundigen en gynaecologen meer afspraken maken zou de keuzevrijheid van zwangere vrouwen in de knel kunnen komen.

“Bij het maken van afspraken tussen zorgverleners, verzekeraars, ziekenhuizen en beroepsorganisaties staan de belangen van de vrouwen waarop die afspraken betrekking hebben niet centraal.” Het Proefprocessenfonds van de Vereniging Vrouw en Recht Clara Wichmann vreest dat er te weinig is gekeken naar de belangen van vrouwen bij het maken van de nieuwe plannen en roept op tot herbezinning op de invoering van integrale geboortezorg. De minister wordt gevraagd om het recht op zelfbeschikking van zwangere vrouwen te waarborgen.

Lees hier de brief aan minister Schippers