Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

Borstvoeding voor alle baby’s

imageEr is mooi nieuws vanuit het VU medisch centrum (VUmc): vanaf vandaag krijgen daar alle baby’s op de afdeling neonatologie borstvoeding. In 2011 begon het VUmc met het opzetten van een moedermelkbank en die loopt inmiddels zo goed dat het ziekenhuis kan voldoen aan het motto “borstvoeding voor alle baby’s”. Dankzij moeders die meer melk afkolven dan hun baby nodig heeft is er voldoende donor-melk voor alle baby’s op de afdeling.

Moeders van een prematuur geboren baby kunnen vaak meer afkolven dan hun baby nodig heeft. Een baby die te vroeg wordt geboren krijgt soms maar enkele druppels voeding. Zo blijft er melk over die wordt opgeslagen en kunnen baby’s van moeders die niet kunnen kolven (bijvoorbeeld door medicijngebruik) tóch borstvoeding krijgen.

Vooral voor prematuur geboren baby’s is borstvoeding meer dan voeding, het is een “medicijn” tegen infecties, bevordert de groei en zorgt dat deze baby’s zich beter ontwikkelen. Het VUmc is het eerste ziekenhuis in Nederland dat donormelk bewaart in een donorbank. In het buitenland zijn ruim 200 moedermelkbanken. De donor-moeders worden streng gescreend op ziektes en medicijngebruik. Richtlijnen zorgen dat de melk hygiënisch wordt verwerkt en bewaard. Net als bij de bloedbank wordt hiervoor samengewerkt met Sanquin.

Ook andere ziekenhuizen met een gespecialiseerde afdeling voor zieke en te vroeg geboren baby’s hebben interesse in het opzetten van een moedermelkbank. Het zou mooi zijn als in de toekomst alle baby’s in en buiten het ziekenhuis borstvoeding kunnen krijgen. Voor moeders die borstvoeding willen maar niet kunnen geven is de moedermelkbank een uitkomst.

De moedermelkbank zoekt nog donoren: Moedermelkbank VUmc