Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

De bevalling verloopt vaker spontaan bij thuis bevallen

img_0004

Zwangere vrouwen die kiezen voor een thuisbevalling hebben vaker een spontane baring met minder ingrepen dan vrouwen die kiezen voor bevallen in het ziekenhuis.

In het buitenland is dit al vaker aangetoond maar daar is een thuisbevalling veel minder normaal dan in Nederland. Het is daarbij de vraag of het misschien komt door de samenstelling van de selecte groep dat een thuisbevalling vlotter en veiliger verloopt. In Nederland is de thuisbevalling van oudsher veel normaler en kiezen veel vrouwen voor thuis bevallen.

Nienke Bolten en anderen onderzochten het verloop van de baring bij 3600 vrouwen in Nederland die konden kiezen voor bevallen thuis of in het ziekenhuis. De zwangerschap bij deze vrouwen was normaal verlopen, ook de bevalling was bij aanvang normaal en de begeleiding was onder leiding van een verloskundige. In deze studie koos 60% voor thuis bevallen en 40% voor het ziekenhuis.

Uit het onderzoek blijkt: de bevalling verloopt vaker spontaan bij thuis bevallen:

– er is minder vaak bijstimulatie nodig met een oxytocine-infuus,

– vrouwen krijgen minder vaak een knip of ruptuur.

Er was geen verschil in het aantal kunstverlossingen (vacuüm-verlossing of keizersnede) en de hoeveelheid bloedverlies. De resultaten waren ongeacht de werkelijke plaats van bevallen. Dus ook als vrouwen bij een thuisbevalling naar het ziekenhuis worden verwezen krijgen zij minder ingrepen.

Lees hier het oorspronkelijke onderzoek in BMC Pregnancy and Childbirth.