Je gaat bevallen:
- Één verloskundige begeleidt jouw bevalling van begin tot eind. Meestal zal ik dat zijn (80%) of soms de vaste achterwacht Siegrid Hoekstra (20%) die je hebt leren kennen tijdens de zwangerschapscontroles.
- Het maakt niet uit hoe en waar je gaat bevallen, ik ben er voor jou: thuis of in het ziekenhuis, zo natuurlijk mogelijk of met pijnstilling, zoals jij en je partner het willen.
- Tijdens de bevalling kan je kiezen voor continue begeleiding vanaf de actieve fase van de bevalling. Tijdens de zwangerschap bespreken we jouw/jullie wensen.
Is thuis bevallen veilig?
Jazeker! Als je zwangerschap gezond verloopt is bij thuisbevallen de kans kleiner dat je een medische ingreep nodig hebt, zoals vacuümverlossing of keizersnede.
Ook de baby is vaak beter af als hij/zij thuis wordt geboren: de kans op besmetting met ziekenhuisbacteriën is klein.
Er is altijd een kans dat je om een medische reden naar het ziekenhuis wordt verwezen, in de meeste gevallen kun je in alle rust vertrekken, slechts in 3% van de gevallen gebeurt dit met spoed.
Maar als ik liever in het ziekenhuis beval?
Ook bevallen in het ziekenhuis is veilig en je hebt er tegenwoordig bijna evenveel keuzes als thuis: zittend bevallen, in bad bevallen en noem maar op. Naar het ziekenhuis gaan kan de weeën (tijdelijk) afremmen. Het voordeel is dat je bij een eventuele medische indicatie al in het ziekenhuis bent. Het nadeel is dat je iets meer kans hebt op ingrepen en dat je met de baby weer naar huis moet in plaats van lekker blijven waar je bent.
Kan ik wel pijnstilling krijgen bij een verloskundige?
Jazeker! Een pijnstillingswens is de keus van de bevallende vrouw.
Tijdens de zwangerschap bespreken we alle opties met voor- en nadelen.
Ik blijf bij de bevalling als jij dat wilt.
Wat is mijn rol als partner?
Ook dit komt in de zwangerschapsbegeleiding aan bod. Wil je een actieve rol of zelf de baby aanpakken? Het kan allemaal en we stemmen het af tijdens de zwangerschap.
Wat als er complicaties optreden?
Alle zorg is er op gericht complicaties te voorkomen. Soms zal er toch hulp nodig zijn van het team in het ziekenhuis: klinisch verloskundige, gynaecoloog en/of kinderarts. In geval van zo’n “medische indicatie” wordt de medische zorg overgedragen aan het ziekenhuis.
Ik kan bij jouw bevalling blijven, als jij dat wil en werk dan samen met de andere zorgverlener(s).
In deze regio zijn goede afspraken tussen verloskundigen en andere zorgverleners. We zorgen er samen voor dat moeders en baby’s de beste geboortezorg krijgen.
Tip: een goed boek is Veilig Bevallen van Beatrijs Smulders
Je eigen geboorteplan
Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Zo kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling.
Je kunt kiezen of je thuis, in het ziekenhuis of in het geboortehuis NEO wilt bevallen.
Er zijn veel andere keuzes te maken. Je keuzes kun je vastleggen in je eigen geboorteplan.
In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige en eventuele andere zorgverleners.
Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is, wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. We bespreken je wensen tijdens de zwangerschap.
Info over een geboorteplan maken vind je hier
Info over baringshoudingen vind je hier
Wanneer bellen ?
Je mag mij altijd bellen.
Je moet in elk geval bellen bij de volgende tekenen:
- vruchtwaterverlies: vang het vocht op in een glas of potje
- weeën: als richtlijn geldt dat de bevalling begint met weeën elke 4-5 minuten die langer dan een halve minuut aanhouden, bij twijfel bel je voor overleg, ook als de weeën minder vaak komen.
- bloedverlies: een beetje bloed met slijm is normaal in de laatste maand maar als het helderrood is of meer dan een paar druppels bel dan voor overleg.
- buikpijn: buikpijn kan normaal zijn maar bij acute en/of hevige buikpijn bel je altijd.
Ongerustheid is altijd een reden om te bellen.