Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

Altijd een draaipoging aanbieden bij stuitligging

Stuitligging1Zwangere vrouwen met een kind in stuitligging zouden altijd een draaipoging (uitwendige versie) aangeboden moeten krijgen van hun verloskundige. Dat zegt verloskundige Ageeth Rosman die deze week promoveert op dit onderwerp. Zij krijgt veel bijval van verloskundigen en gynaecologen. Toch krijgen in sommige regio’s alle vrouwen zo’n uitwendige versie aangeboden en in sommige regio’s nauwelijks.

Net als Ageeth Rosman ben ik hier verbaasd over. Een versie is geen ingewikkelde of risicovolle ingreep. Natuurlijk is het best spannend voor vrouwen als de baby in stuitligging ligt en gedraaid wordt. Maar kiezen voor niets doen heeft feitelijk meer risico’s dan kiezen voor draaien. Want ook al kan een baby in stuitligging prima geboren worden, een geboorte in hoofdligging is altijd veiliger.

Dus als je het mij vraagt: draai dat boefje als hij/zij het zelf niet doet.

Hoe staat het er voor in de regio Nijmegen?

In onze regio is het uitstekend geregeld: in het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN) staat twee keer per week een team van versiekundigen klaar: verloskundigen die aanvullend zijn opgeleid om een versie uit te voeren. Het is een simpele ingreep die naast een bekwame handeling vraagt om tijd, rust en aandacht. Twee verloskundigen nemen alle tijd om de baby te draaien nadat eerst een echo is gemaakt. Van je eigen verloskundige krijg je alle informatie.

Ik ben trouwens erg trots op Ageeth Rosman die nu als verloskundige “Doctor” voor haar naam mag zetten. Er zijn inmiddels een stuk of twaalf gepromoveerde verloskundigen en er komen er meer nog aan. Zij dragen bij aan de wetenschappelijke onderbouwing van mijn mooie vak!