Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

Minder keizersnedes bij stuitligging

imageSteeds meer zwangere vrouwen met een baby in stuitligging krijgen een uitwendige versie aangeboden. Dit is het draaien van de baby naar een hoofdligging. Dit gebeurt via de buik van de moeder. Het draaien is in de helft van de gevallen succesvol. Dat blijkt uit recent onderzoek van Antje Beuckens onder ruim 2000 gezonde zwangere vrouwen.

De geslaagde versies leiden er toe dat veel minder keizersnedes nodig zijn om de baby geboren te laten worden. Een baby in stuitligging kán op de normale manier geboren maar in 80% van de gevallen wordt besloten voor een keizersnede. Een keizersnede valt in die gevallen vaak te verkiezen maar het blijft een ingreep die meer risico’s heeft voor moeder en baby. Uit het onderzoek blijkt een forse daling van het aantal keizersnedes door het draaien. De kans op een medische ingreep is flink kleiner als de baby met het hoofd eerst wordt geboren. De geboorte van een baby in hoofdligging verloopt in ruim 80% van de gevallen via de normale weg.

Steeds vaker is het een verloskundige die de versie uitvoert. Uit het onderzoek blijkt dat dit succesvol verloopt : 49% van de versies lukt. Ook draait een deel van de baby’s uit zichzelf zodat uiteindelijk 57% van de vrouwen normaal bevalt. Ook belangrijk: uit het onderzoek blijkt dat er nauwelijks complicaties zijn door het draaien, het is een veilige ingreep.

Hoe zit dat in Nijmegen?

Als de baby in stuitligging ligt kan je de baby laten draaien in het Verloskundig Centrum Nijmegen. De uitwendige versie wordt uitgevoerd door speciaal getrainde verloskundigen. En jazeker: zij deden mee aan dit onderzoek!

Lees meer over uitwendige versie in het Verloskundig Centrum Nijmegen

Lees meer over het onderzoek van Antje Beuckens