Acaciastraat 58 | Nijmegen (oost)

Gezond zwanger? Beval met een verloskundige, thuis of in geboortecentrum

Veilig bevallenIn Groot-Brittannië heeft het gezondheidsinstituut NICE (The National Institute for Health and Care Excellence) uitspraken gedaan over de veiligste wijze van bevallen. Dat is voor vrouwen zonder medisch risico de verloskundige. Ze moedigt vrouwen aan om thuis of in een geboortecentrum te bevallen met een verloskundige en niet te kiezen voor zorg bij een gynaecoloog. Een gynaecoloog heeft wel toegevoegde waarde bij een verhoogd risico. De verloskundige is uitstekend in staat om deze risico’s op te sporen, in te schatten en tijdig te verwijzen naar het ziekenhuis.

Het advies uit Groot-Brittannië is: bent u gezond zwanger? Beval dan thuis of in een geboortecentrum. In alle omstandigheden bij voorkeur met een verloskundige die naast de zwangere vrouw staat. 

In Nederland is het gangbaar dat zwangere vrouwen naar een verloskundige gaan en pas bij medische complicaties naar een gynaecoloog. Dit model staat soms ter discussie. In veel landen, zoals Engeland, kunnen vrouwen zonder medische problemen rechtstreeks in het ziekenhuis terecht. Onderzoeken in de laatste jaren tonen aan dat dat laatste niet veilig, niet efficiënt is en duur. De NICE zegt dat nu hardop in een advies aan vrouwen en beleidsmakers. Er is in de Engelse media veel ophef ontstaan. Sommige zorgverleners en bestuurders, met name in het ziekenhuis zijn hier niet blij mee.

Wat zegt het onderzoek over de situatie in Nederland: dat wij het hier dus nog niet zo slecht doen. Er is alle reden om het Nederlandse model van verloskundige zorg te koesteren: primair naar de verloskundige, pas naar ziekenhuis en gynaecoloog als het moet. Dit is veilig, effectief en betaalbaar.

Dan moet de verloskundige wél vrouwen die naar de gynaecoloog worden verwezen bij blijven staan tijdens de bevalling! Gelukkig gebeurt dat steeds meer, zoals bij JUNO

Lees hier meer.